HOME STUFF Giveaways

Tuto: mencari ID Blog

assalam semua! hari ini lisa nak buat satu tuto untuk newbies okey ini cara paling mudah untuk mencari Blog ID. key tanpa melengahkan masa jom kita mulakan!

1) First, korang Log IN masuk blog korang--> dashboard



2) then, korang view blog korang. Okey sekarang korang tengok kat link blog korang yang kat atas tu ada macam gambar kat atas ni kan?


3) Okey sekarng tengok gambar kat tepi ni ada yang lisa bulatkan itulah blog ID korang. Okey! Senang kan!

p/s: klik untuk tumbesaran yang kuat lagi sihat

Tuto: cara membuat pages dalam blog.

hello korang! malam ni , lisa nak buat tuto. tuto ni di request oleh sepupu sy pagi takdi. sebelum dia pergi ke Cameron Highlands. best nye~. klu lisa blh gi. tapi masalahnya. diorang ni tk takut ke nk gi sane. kat banjir ni. silap-silap runtuh tanah tu x ke naye. #hish.. bertaubat lisa . x baik ckp mende2 tu. mengarut lah pulak. key balik kepada takdi. berbalik kepada takdi. okey.. mari duduk dekat skit, budak UPSR nk ajar...

1) first. Log In-->Dashboard--> Pages.

2) then, korang tekan button New Pages. dan keluar satu kotak tu macam kat bawah. korang tekan kat Blank Page.



3) then korang tulis kat titlle tu sebagai tajuk page korang. macam lisa tunjukkan kat. bawah. klik uuntuk tumbesaran. bahagian untuk tulis tu korang tulis lah ape yg korang nk tulis.


4) lepas siap create page korang publish. klu nk buat 3 pages korang ulang balik step 2-3 tu. 

5) then. korang setting kan plak cara kedudukan pages yang korang buat tu. macam kat bawah ni. klu 

6) korang tekan kat button Show pages as tu. ade tak? key.. klu korang nak pages korang kat bawah header korang tekan yang 'top tabs'. klu korang nk buat page koarang kat tepi korang tekan yang 'side links'. then, klu korang nk buat menu tab sendiri korang blh tekan yang don't show. 

7) dah siap! tekan save arregement, view page klu tak error maksudnya korang dah siap!

NEW UPDATED 9/1/2018
since blog dah updated. tutorial dekat atas ni lisa buat time UPSR dulu. Sekarang dah SPM. haha nampak tak betapa banyakk nya evolusi blog yang Lisa tak sempat tahu nak check balik blog ni. Jadi ni tutorial yang update tuu. this tutorial and gambar creadit to : kak huda. Lisa buat ni on da spot nak tolong blogger cikyan ni.

1) log in blog --> pandang kiri. cari yang pages tuu. macam dekat gambar bawah ni

this picture credit goes to : kak huda


3. Korang akan dapat view macam gambar dekat bawah ni. Ok, dah bole mula menulis.

dah siap? PUBLISH page korang tu...


dan korang akan dapat satu view yang macam ni (gambar).
SIAP dan korang dah ada page korang sendiri.



STEP 2 : cara untuk LINK kan dekat BLOG


1. Dashboard > Layout


 2. Tekan pula pada tab ADD A GADGET



3. Korang akan dapat satu view yang macam ni.

TEKAN pula pada tab HTML/Java Script . Kemudian tekan betuk (+) tu...

4. Dan korang akan dapat satu page macam ni (gambar) :-

p/s : kalau nak letak dekat BAWAH Header TAK PAYAH tulis title , tapi kalau nak letak dekat SIDEBAR up too you, nak tulis title atau tidak...


5. Sekarang ni isi ruangan content korang dengan link/ayat korang. Ok, contoh (lihat pada gambar) :-



UNTUK ambil URL page korang tengok pada STEP NO 3 (cara nak ambil URL PAGE)
Lepas dah masukkan semua link pada TAB MENU korang, boleh SAVE.





Step 3 : Cara nak ambil URL PAGE


1. Dashboard > Page 
p/s : Step ni sama macam step no 1 (masa korang nak buat page)

2. Tekan View pada tab page korang (lihat pada gambar)



2. COPY link korang dan masukkan dekat step no 2 (masa nak masukkan link page).


Faham tak anda semuaa? kalau tak faham juga. boleh pergi dekat Tutorial original ni dari akak ni sendiri. TEKAN SINI
---------------------------------------------------------------------------------

CARA KEDUA GUNAKAN CODE MACAM LISA

Tetapi. jikalau rasa tak suka dengan pages yang basic tu. Lisa bagi code macam pages lisa ni. Silalah ubah apa yang patut yaaa. 

<style>
@font-face {
font-family:tt;
src:url('http://static.tumblr.com/rmj06l2/Usellxb4i/tinytots.ttf');
}
.nav,a.nav{
border:1px solid #ebebeb;
padding:7px;
font:9px tt;
letter-spacing:2px;
display:inline-block;
text-align:center;
text-transform:uppercase;
width:70px;
background:#7366FF;
color:#FFFFFF;
margin-left: 5px;
margin-right: 5px;
-webkit-transition:2s;
}
.nav:hover,a.nav:hover{
letter-spacing:4px;
box-shadow:inset -50px -40px 0px #FFFFFF inset 50px 40px 0px #EAA3FF;
-webkit-transition:3s;
color:#FFFFFF
}
</style><br /><center><br /><a class="nav" href="LINK BLOG UTAMA">HOME</a> <a class="nav" href="LINK PAGE PERTAMA">TAJUK PAGE </a> <a class="nav" href="LINK PAGE KEDUA">TAJUK PAGE</a></center>

Copykan code ni dan paste dekat ruangan :

TEKAN pula pada tab HTML/Java Script . Kemudian tekan betuk (+) tu...

View dulu. dann kalau jadi. siappšŸŒ·


p/s: kalau korang nak tengok tutorials macam mana nak buuat menu tab sendiri korang blh refers tutorial lyssa faizureen ni. lisa malas nak buat. tekan SINI. 

Segmen: Aku ini Seorang Blogger



                              STICKY POST

asssalam semua! ari ni lisa ade masuk satu segmen ni. tap bukan contest ataupaun GA. ini segmen. jadi kepada korang yang join silalah tekan SINI. ataupun korang blh klik banner kat bawah ni. jom lah join .

Segmen ni dianjurkan olae Putry Mirah. tarikh tutup penyertaan ni pada 30 Disember 2012, tepat kul 6.00 pm. pemenang akan diumumkan pada hari yang sama kul 9.00 pm. tinggal beberapa hari aje lagi. so jom ramai-ramai terjah blog ini. kasi meriah skit segmen ni! korang tahu tak blog ni antara blog yg cntik bagi lisa yang pernah jumpa. the queen of the blog pun cantik jugak. memang PUTRY. he....he...he.. 
ok tu je..........
bye.......

doodle bertudung

assalam korang! ari ni bosan sangat! jadi lisa ade siapkan doodle untk korang. saje jek lisa buat guna Paint tool SAI je... lisa bru je bertatih-tatih wat doodle ni. ni doodle pertama lisa. lisa tau x cantik, tapi janganlah kutuk! klu nk ambik ambiklah. korang Save As ye. klu x nk ambiklah link dia tu... klu ambik bagitau ye.. klu x lisa x nk kwn! K.. Bye! <3

http://4.bp.blogspot.com/-7dGI3-e7mJ0/UN0xYk9jJwI/AAAAAAAAAaM/eO03dia32cw/s1600/ana+musim.png
http://4.bp.blogspot.com/-krxuvZ9nFiY/UN0xZzHF3aI/AAAAAAAAAaQ/lL4SZ-luIiA/s1600/ana+musim2.png


http://2.bp.blogspot.com/-vMW6r3KRhF4/UN0xbvXOjKI/AAAAAAAAAac/SiG9PSy1wws/s1600/ana+musim3.png
p/s: klu nk credit, crededitlah, x nk sudah...

header bersambung 1

hello korang. lisa rase mcm x leh tido lak. jadi drp lisa berangan lebih baik tls kat dlm ni. ye tak? :) so lisa baru je buat header ni untk korang. klu nk ambik lah ye klu x nk tekan ctrl+w  >_< . korang nk credit ke x nk credit ke lisa tak kisah! tapi klu nk ambik bagitau kat shoutbox ye! klu x lisa akan cop korang as a copy cat okey bye!








Banjir

Assalam semua! hari ni rumah lisa dimasuki air oleh air banjir yg bertembung dengan air pasang. jadi lisa 
terpaksalah berpindah untuk sementara waktu! kami sekeluarga berpindah ke rumah nenek lisa ni! nasib baik
 dekat je, klu tk tidur kat balai raya lah alamatnya! esok klu air dah surut kene bersihkan rumah plak, ye lh 
nk bersihkan drp air longkang! LONGKANG!!mesti memenatkan, ye tak. mase lisa duduk kat luar rumah
 air dah sampai kat lutut, bile duduk kat dlm rmh, air sampai buku lali. jadi lepas kemas barang, angkut
barang-barang elektrik letak kat selamat kami pun blah lah. huh! menakutkan jugak ye banjir ni. korang thu
 tak, ni firt time lisa mengalami peristiwa banjir ni tau! tkdi lisa dpt thu yg ade budak belasan tahun ditemui 
mati lemas. budak tu duduk kat area lisa jugak (bandar baru bukit mentok 2.)mungkin jugak arwah tu tinggal 
kat kwsn bandar bukit mentok lama. ummm... lisa pun tk sure lah. ok itu aje yg lisa nk membebel ari ni.

Kalau ade yang nk berkongsi pengalaman banjir korang korang blh hantarkan ke email Lisa:
  maryamnurkhalisah.lisa@gmail.com

Tuto: tukar background blog

assalam semua! ari ni lisa nk buat satu tuto! dah lama rasanya lisa tak buat tuto ni so jom start skrg!

1. Dashboard--> Template--> Customize--> Background image

2. tekan kat tulisan 'remove image' tu.

3. korang blh pilih background yg terserdia kat situ atau korang blh upload gambar background sendiri.

4. lepas siap tekan button 'SAVE'.

KAWAII GIVEAWAY



jom lah join GA yang awesome ni! klik banner kat bawah ni klu nk join ye! GA ni ada ! 50 hadiah! jom lah join! GEMPAK!

                                                            lisa tag: 

Segmen : Saya nak barangan blog daripada Jannah



assalam semua! jom lah join satu segmen ohsem ni! klu korang nk join gak, klik lah banner comel kat bawah ni! lisa join sebab lisa tengok hadiahnya, best kan! jom lah join sekali!


ni plak  senarai hadiah nya:

Top-Up Rm 10 X3 , Header X3 , Review Blog , Bloglist selama 1 bulan *Semua Pemenang , Edit blog , Header X3 , Doodle , Header , Single Doodle X2 , Header X2 , Banner.
        (100% copy dari blog dia) 
                                         terhad! untuk 40 orang sahaja! cepat! 

segmen blogwalking cuti sekolah

assalam semua! ari ni lisa nk update pasal segmen! klu korang nk join gak klik lah banner kat bwah ni!
                                   
                                      

sorry lisa nk iklan skit : follow me ok! if u follow me i will follw ur too jika bagi url blog korang kat shoutbox lisa! key berbalik pada segmen takdi, actually lisa suke sangat ngan blog dia, it  loading so fast ! cantik plak tu! ah i wish i had a blog like her.... jom lah join!

dear Farah, blog anda ringan