HOME STUFF Giveaways

header transarent *photoscape+GIMP

1) first, korang bukak photoscape korunk. bukak kat editor. ikut step kat bawah ni.


2) Korang edit lah header korang tu. lisa edit x lah cantik sangat. lisa thu korang kretif kan. 

3) ok. lepas siap korang bukak korang punya gimp. upload gambar header korang tu. 

4) sekarang mase untk transparentkan header anda. pergi kat 'layer' yg sy bulatkan. gi kat 'transparency' dan  tekan 'add alpha channel'.


5) skrg tengok kat tool kat tepi. tekan 'fuzzy' (yg macam tongkat magik tu). 

6) then, tekan kat background putih tu. 

7) untk transparentkan nya korang tekan 'delete' kat keyboard korang dan tadaa.... header anda dah transparent. 

8) langkah seterusnya ialah untuk meng'export'kannya. tujuannya ialah utk menukarkannya kepada file PNG. 

9) pergi kat ' file' cari 'export' dan tick macam sy buat kat bwh


10) dan siap.

No comments:

Post a Comment

Awak, awak. Dah baca tu, rajinkan tangan untuk drop comment ea. hehe. Metaceh sayang but, no harsh word okey. :)