HOME STUFF Giveaways

Segmen : Pencarian bloglist Disember by Athirah..




Anneonghaseyo you all ~

Erkk.. mesti korang cakap, Lisa tak ada kerja kan malam-malam ni? Alah.. Lisa bosan lah :3 Alang-alang tu, jom lah join segmen ni. :) Tak rugilah. Korang akan dapat untungnya juga kan? Hehehe. Jom support segmen ni ramai-ramai. Tapi...... kena cepat tau. Sebab tarikh tutup segemen ni iailah pada hari ESOK! Tepat pukul 12 tengah malam ok? Tanpa melengah kan masa. Jom join sekali. :) 

till then, xoxo
Assalamualikum :)



Segmen 2 Minggu Blog Nurinafarhana



Hello marshmello you all :D




Errk.. Lisa tak tahu nak komen apa. Overall blog akak memang cantik. Dengan susun atur, warna tema yang harmoni. Nice blog, additionally, your site lots up very fast! ^-^. Tapi satu je, yang Lisa nak bagitahu. Part effect pada gambar tu.. yang zupp.. berpusing macam gasing. Pening juga kepala. Rasanya, tak perlu letak effect tu ya kak!.

Header cantik, menarik, kemas dan paling penting kreatif!. hehehe. Rasanya, tu ja yang Lisa nak komen. Overall Lisa bagi 5 bintang! :D

Pss. pss.. tuan blog ni cute lah. jeles den! 
Sebagai penutup komen ni. hihihi. Lisa tag :

>>Kak Teena Tna<<
>>Kak Lyeen<<

Till then, xoxo
Assalamualaikum :)

Header bear-bear part1




 Anneonghaseyo you all :D


Erk.. benornya, Lisa tak ada tajuk yang nak diberi. Ramdom.org je tu. hehehe. Lisa terbangun awal pagi tadi. Tengok jam, baru pukul 4. Macam mana boleh bangun awal ni? Semalam bukan main lewat tidur. kan? Orang tua-tua cakap kan:

If we can't sleep at that time its mean we are awake in the other's dream

Eh?? Caya sangat lah benda karut tu kan? Hermm. disebabkan tak tahu nak buat apa, Lisa pun on kan lappy ni, buat lah beberapa header. Ni yang part 1 tau, part 2 Lisa bagi nanti-nanti sikit, nak bagi korang tertunggu-tunggu. hehehe (ketawa gedikss..) Right click kalau nak save atau just copy the image url. Now, let's check it out: 

height: 300 width: 800 Transparent. Header bersambung

[Live preview]

*contah je ok yang ni. Nanti tak ada yang warna kuning tu. ni yang ori. sebelum di transparentkan :)

Lepas ambil comment tau :) jangan nak buat sebagai hak sendiri. 


http://2.bp.blogspot.com/-7SPOdu1qjIc/UpgL-3n-oOI/AAAAAAAAA1k/Xuls1-cqHlw/s400/jelly+a.png
http://1.bp.blogspot.com/-O3ecIRHUwDw/UpgL-qKAxbI/AAAAAAAAA1g/Hl9QOe5tI_o/s400/jelly+k.png

http://4.bp.blogspot.com/-W07dgg9ZYW4/UpgMCMH36nI/AAAAAAAAA2A/lUtaI391Ox8/s400/jelly+p.png
http://3.bp.blogspot.com/-Ceu4jmDPzBg/UpgL_BKr_2I/AAAAAAAAA1o/HpXuiHArfvw/s400/jelly+h.png

http://4.bp.blogspot.com/-iCnxo0M7SYw/UpgMADg4ATI/AAAAAAAAA14/04ZuuFh8BIY/s400/jelly+pk.png
Tu jer yang Lisa sempat buat. Ada masa Lisa post sambungan nya pula ye. Kbai.

p/s: dah ambik tu pandai-pandai lah comment ye

Till then, xoxo
Assalamualikum :)

Delete/ buang shadow pada gambar *simple template



Hye you all :)


Punyalah bapak panjang tajuk entry Lisa kali ni. Tutorial ni, mungkin ramai yang tahu. But, pada newbies yang dekat luar sana, (ceh! dia pon sama juga) mungkin masih ada yang tercari-cari. Sebenarnya, tadi Lisa masuk satu blog. Tapi, tak boleh lah bagitahu siapa. Nanti menjatuhkan 'arwah' dia pulak. Hehehe. Semua gambar yang dia attach tu ada shadow hitam keliling gambar. So, dah mencacatkan entry disitu. O_o

Tahu tak shadow keliling gambar tu? Ni hah, lihat dekat bawah ni.


See? Buruk lah ada shadow tu. Boleh mencacatkan blog korang tau.( Eh? Ada kena mengena ke? ) Apa kata kita buang? Nak belajar tak? Kalau nak, teruskan baca hingga ke bawah. Sebelum tu, back up dulu template ok dear. :)

1. Log in dashboard --> Template --> Edit HTML 

2. Tekan CTRL+F serentak / F3 search kod ni
-moz-box-shadow: 1px 1px 5px rgba (0, 0, .1) ;
3.  Dah jumpa? okey, delete semua anak kod tu dengan kod tu sekali. Tak faham? tengok gambar bawah ni.




4. Lepas delete, search kod ni pula. 

border: 1px solid $ (image.border.colour) ;

  • Tukarkan yang Lisa warnakan merah tu kepada 0

5. Dah siap, preview dulu. Kalau tak ada error, terus save. 

Till then, ciou dulu
Assalamualikum :)




Mak aii, macam mana tak tergoda :3




Anneonghaseyo you all.~


See the title? yess,, Lisa memang tak boleh tahan lah , keinginan tu memang nak sangat. korang pernah dengar laman Penulisan2u? Mesti pernah kan? Kalau yang kaki novel tu. memang sah-sah tahu. Rugilah kalau tak tahu. Dalam laman tu, ada jual novel online kan? Maik aih.. tergoda lisa tau, dah lah Lisa ni kaki baca novel.

Eh,eh tak leh tahan. Macam mana pun nak borong jugak novel-novel tuh. Dah lah murah. kan?kan? So, tangan Lisa ni, cepat je pergi sign up sebagai ahli. Boleh dapat diskaun. Dah cuti ni, mestilah kene padai bajet. Save the budget.. hehehe. 

Mula-mula, memang rambang mata tengok semua novel-novel yang tersenarai tu, Lisa tengok sinopsis buku tuh, hish, macam best jer, macam menarik je, hehehe. But, tengok yang lain pulak, aiks, Lagi menarik. Hadush, macam mana nak pilih ni. Sampai esok pun tak tahu siap ke tak lagi nak pilih. 

Hajat di hati nak borong 5, but daddy Lisa ( ceh, dekat rumah panggil papa) cakap, membazir jer beli banyak. So, Last-last lisa beli 3 tiga,. Tu pun lepas guna tektik pujuk rayu yang dah lapuk. Hehehe. Sekarang, baru jer tadi novel yang Lsia pesan tu sampai, punyalah suka, sampai lompat-lampat atas katil sambil terjerit-jerit macam orang gila. Kesah ape, asal buku dah ade dekat tangan. Nasib tak lompat sampai syiling. Hehehe.


See?? Tu dekat atas tu, Haa, tulah novel yang Lisa pesan tuh. Yang kulit biru cerah yang kiri tuh, novel Saya Rindu Awak. Karya Kay Erin. Yang novel tengah tu yang ada gambar beg besaq gedabaq tu, karya Ellyne Alyana tajuk Protect the boss. Ha, ni nak citer sikit, nampak novel yang belah kanan tu. Alah..yang tebal tu, novel tu sebenarnya, karya ibu sedara Lisa, hehehe, promote sikit. best tau buku tu, lain dari lain ceritanya tay. Nama penanya, Eila iraiena. 

Aikss, nama penuilis novel- novel tu, macam sama jer, macam pelik jer. :3 humm. tak apa lah, biarkan je lah. Biarkan saja ia berlalu... hehehe. Btw, Lisa nak pergi sambung baca novel tuh. Tengah dalam mood excited ni. Kalau Lisa ade mood rajin nanti, Lisa update entry pasal review novel-novel tu erk?

Till then,
Assalamualikum :)


Doodle shawl * part 2


Salam lemon tea semua..

Hai * wink . Lisa nak bagiatahu. Hari tu. Lisa ada bagitahu dekat post NI, yang Lisa akan buat sambungannya kan? So, korang tahu apa maksudnya? Maksudnya, maksudnya, maksudnya, hahaha.. ok, ok. Lisa siyes. Maksudnya ni lah sambungannya. Tanpa melengahkan masa let's check it out. 


http://1.bp.blogspot.com/-uNn9vRTGOnM/UihA3-KvFdI/AAAAAAAAAJc/-jFeq9g3u0Q/s1600/doodle12.png

http://4.bp.blogspot.com/-MY23M9N9Vbk/UihA38-_jMI/AAAAAAAAAJU/ae8s6FlMJFU/s1600/doodle13.png
http://1.bp.blogspot.com/-ZqnZ2KZSgxA/UihA3zd95EI/AAAAAAAAAJY/ZZdlVSfOdTg/s1600/doodle14.png

http://3.bp.blogspot.com/-Wq3i9H45EjI/UihA4kWzZHI/AAAAAAAAAJo/mezl6mKhQRY/s1600/doodle15.png
 
http://1.bp.blogspot.com/-YoVa4Gsdigk/UihA5DDJRbI/AAAAAAAAAJ0/u_t-0LJWyD4/s1600/doodle16.png

http://3.bp.blogspot.com/-TsnyuJE8IZI/UihA6bSnBAI/AAAAAAAAAJ8/huDoXBYSzyY/s1600/doodle17.png

Komen tau kalau nak ambik . Ciou dulu . assalamualikum

Doodle Shawl Part 1


Salam  semua.. 

hai, hai, Lisa tak ada modal nak membebel hari ni. So, Lisa nak straight to the point ya. Anyway, Doodle ni pakai shawl ok. Sorry, kalau hodoh. Lisa lukis guna paint jer, kalau nak ambik and komen ya. kalau tak nak abaikan jer. OK?

http://2.bp.blogspot.com/-6igDHB3rmyE/Uig8tXY6nUI/AAAAAAAAAIw/PRS1IXTzbxU/s1600/doodle2.png


http://1.bp.blogspot.com/-4i81SY9bN54/Uig8tWyeUEI/AAAAAAAAAI0/tzjr4wpg6Cg/s1600/doodle3.png
 
http://4.bp.blogspot.com/-k8PhGFNZwhM/Uig8tusoH5I/AAAAAAAAAI8/shY_IVq3BQw/s1600/doodle4.png

http://2.bp.blogspot.com/-wZVuAXOnsIs/Uig8vVD6xLI/AAAAAAAAAJI/XVRn6RHeIC8/s1600/doodle5.png

tu jer. Sila komen ya kalau nak ambik. oklah Lisa ciou dulu, Assalamualaikum.

freebies : cursor One Direction


Salam pink semua.

Hai, Hai, bertemu kembali kita dalam sesi freebies hari ni. Bhahaha. Hehe, ni post untuk kali kedua untuk hari ni. Saja, Lisa terlebih rajin hari ni. tadi masa Lisa buat post yang pertama tadi, Lisa dengar lagu One thing. So, terlintas di hati nak buat cursor 1D. Siapa suka One Direction sini akan tangan tinggi-tinggi?!! Hahah.. Lisa tahu korang minat. Okengg,, tanpa membuang masa, meh sini. Lisa nak share. Haha.. Terimalah.. *jangan kutuk ea kalau tak cantik. hahahaha..


http://2.bp.blogspot.com/-U5Iw121TTas/Uig0jATkoII/AAAAAAAAAHs/jofcY15VS3Q/s1600/cursor+1+D+a.png

                                                          http://3.bp.blogspot.com/-Z6E27wqoWgE/Uig0kgwQLpI/AAAAAAAAAIA/Q2KlPmfBXZQ/s1600/cursor+1+D+c.png

                                                          http://4.bp.blogspot.com/-JQtKYZFuO-I/Uig0j6x5qEI/AAAAAAAAAH4/9H9x24hx1DA/s1600/cursor+1+D+d.png

http://2.bp.blogspot.com/-e-lxRwGuuxQ/Uig0jZAAuzI/AAAAAAAAAHw/fdOqoTZd_CE/s1600/cursor+1+D+b.png
http://2.bp.blogspot.com/-WicmcdWZjSw/Uig0r570III/AAAAAAAAAIM/ga0JeaK6yb8/s1600/cursor+1+D.png

Okey, thats all for today.. \\cewah~ cakap omputeh kau ea??// Haha.. komen kalau nak ambik. Kalau tak Lisa cop korang as copybirds. Haha.. Assalamualikum.

Mustache header


Salam pink to all my fellow readers.

Tetiba pulak nak buat freebies header hari. Emm, terinspired by my friend's watch. hahaha. Korang tahu header ape? Bacelah tajuk dekat atas tu. Sekarang ni, ramai dah remaja-remaja perempuan suka 'mustache' ni. Bukan remaja je, adik Lisa yang darjah 2 pun suka. Disebabkan ramai yang suka header macam tu. Lisa pun buatlah satu. Sorry kalau tak cantik. Lisa buat guna photoscape je. Lisa dah buat macam-macam warna. 

       Untuk makluman :
 width: 800 height: 300. Transparentcy.

So, Terimalah jeng, jeng, jeng. Haha:

http://4.bp.blogspot.com/-oOf04HietNc/Uigu-xnFMSI/AAAAAAAAAGs/h_RXH1k-4uw/s320/header+mustache+2.png


http://1.bp.blogspot.com/-51RbRQOpyeo/Uigu-Z41AfI/AAAAAAAAAGk/ojVFfEgggPY/s320/header+mustache+3.png

http://2.bp.blogspot.com/-QXXQZhGte1c/UigvB7S5HZI/AAAAAAAAAHE/skgIpRMJFcs/s320/header+mustache+4.png


http://3.bp.blogspot.com/-zyjddf-R5RA/UigvBHHsIKI/AAAAAAAAAHA/KHSmIvgzkr4/s320/header+mustache+6.png

http://3.bp.blogspot.com/-E960V9dAqNo/UigvAO8wf7I/AAAAAAAAAG4/YgXI1pwIcrQ/s320/header+mustache+5.png
http://3.bp.blogspot.com/-Lb9Zplq--Po/Uigvw0GsTmI/AAAAAAAAAHM/bumvFLXp9HY/s320/header+mustache+1.png

Cantik tak? Baik korang kata cantik, kalau tak Lisa ambik pisau kan. Bhaha.. just kidding. Kalau nak ambik komen dulu ea? . Creadit, ikut suka hatilah. Itu tidak diutamakan janji korang komen. Tapi, kalau  baik hati tolong creadit. Bhaha.. BTW, Lisa ciou dulu. Assalamualaikum.

Print Screen * 2 simple ways


Salam 1 Malysia semua.
Hari ni, Lisa nak buat satu tuto. Em, mungkin sesuai untuk newbies. Ada dua cara nak print screen dengan mudah. Satu, guna photoscape. Dua, hanya menggunakan keyboard. So, let's start: 

1.First way (Photoscape)

  1. First, korang buka dulu photoscape korang. Lepas keluar, korang tekan dekat button yang Lisa bulatkan  macam dalam gambar dekat atas. 
  2. Nanti, akan ada sesuatu yang pop out nanti. Rupanya macam gambar dekat bawah. Nilah yang korang nak guna untuk print screen. Korang tekan jer button yang mana-mana pun, sebab nanti, semuanya boleh digunakan. Faham tak? 
Ni yang First way tau

 2. Second way (Keyboard)

Bagi yang tak ada photoscape. Korang boleh guna keyboard korang. Ni cara yang paling simple tau. Lisa pun guna cara ni *malas nak buka photoscape. 

CTRL+ALT+PRTSCN ( yang dibulatkan tu, button 'PRTSCN')


  1. Firts, buka Paint dulu.
  2. Kemudian, Tekan button 'CTRL+ALT+PRNSCN'
  3. Tekan serentak tau. Then, pergi dekat paint. Paste dekat situ. 
  4. Siap. 


So, that all for today. Kalau menjadi, komen ya. Kalau tak jadi komen juga. Insyaallah, Lisa akan tolong. Assalamualaikum.