HOME STUFF WHOM?TEMPAHAN Giveaways

Tuto: cara membuat pages dalam blog.

hello korang! malam ni , lisa nak buat tuto. tuto ni di request oleh sepupu sy pagi takdi. sebelum dia pergi ke Cameron Highlands. best nye~. klu lisa blh gi. tapi masalahnya. diorang ni tk takut ke nk gi sane. kat banjir ni. silap-silap runtuh tanah tu x ke naye. #hish.. bertaubat lisa . x baik ckp mende2 tu. mengarut lah pulak. key balik kepada takdi. berbalik kepada takdi. okey.. mari duduk dekat skit, budak UPSR nk ajar...

1) first. Log In-->Dashboard--> Pages.

2) then, korang tekan button New Pages. dan keluar satu kotak tu macam kat bawah. korang tekan kat Blank Page.



3) then korang tulis kat titlle tu sebagai tajuk page korang. macam lisa tunjukkan kat. bawah. klik uuntuk tumbesaran. bahagian untuk tulis tu korang tulis lah ape yg korang nk tulis.


4) lepas siap create page korang publish. klu nk buat 3 pages korang ulang balik step 2-3 tu. 

5) then. korang setting kan plak cara kedudukan pages yang korang buat tu. macam kat bawah ni. klu 

6) korang tekan kat button Show pages as tu. ade tak? key.. klu korang nak pages korang kat bawah header korang tekan yang 'top tabs'. klu korang nk buat page koarang kat tepi korang tekan yang 'side links'. then, klu korang nk buat menu tab sendiri korang blh tekan yang don't show. 

7) dah siap! tekan save arregement, view page klu tak error maksudnya korang dah siap!

NEW UPDATED 9/1/2018
since blog dah updated. tutorial dekat atas ni lisa buat time UPSR dulu. Sekarang dah SPM. haha nampak tak betapa banyakk nya evolusi blog yang Lisa tak sempat tahu nak check balik blog ni. Jadi ni tutorial yang update tuu. this tutorial and gambar creadit to : kak huda. Lisa buat ni on da spot nak tolong blogger cikyan ni.

1) log in blog --> pandang kiri. cari yang pages tuu. macam dekat gambar bawah ni

this picture credit goes to : kak huda


3. Korang akan dapat view macam gambar dekat bawah ni. Ok, dah bole mula menulis.

dah siap? PUBLISH page korang tu...


dan korang akan dapat satu view yang macam ni (gambar).
SIAP dan korang dah ada page korang sendiri.



STEP 2 : cara untuk LINK kan dekat BLOG


1. Dashboard > Layout


 2. Tekan pula pada tab ADD A GADGET



3. Korang akan dapat satu view yang macam ni.

TEKAN pula pada tab HTML/Java Script . Kemudian tekan betuk (+) tu...

4. Dan korang akan dapat satu page macam ni (gambar) :-

p/s : kalau nak letak dekat BAWAH Header TAK PAYAH tulis title , tapi kalau nak letak dekat SIDEBAR up too you, nak tulis title atau tidak...


5. Sekarang ni isi ruangan content korang dengan link/ayat korang. Ok, contoh (lihat pada gambar) :-



UNTUK ambil URL page korang tengok pada STEP NO 3 (cara nak ambil URL PAGE)
Lepas dah masukkan semua link pada TAB MENU korang, boleh SAVE.





Step 3 : Cara nak ambil URL PAGE


1. Dashboard > Page 
p/s : Step ni sama macam step no 1 (masa korang nak buat page)

2. Tekan View pada tab page korang (lihat pada gambar)



2. COPY link korang dan masukkan dekat step no 2 (masa nak masukkan link page).


Faham tak anda semuaa? kalau tak faham juga. boleh pergi dekat Tutorial original ni dari akak ni sendiri. TEKAN SINI
---------------------------------------------------------------------------------

CARA KEDUA GUNAKAN CODE MACAM LISA

Tetapi. jikalau rasa tak suka dengan pages yang basic tu. Lisa bagi code macam pages lisa ni. Silalah ubah apa yang patut yaaa. 

<style>
@font-face {
font-family:tt;
src:url('http://static.tumblr.com/rmj06l2/Usellxb4i/tinytots.ttf');
}
.nav,a.nav{
border:1px solid #ebebeb;
padding:7px;
font:9px tt;
letter-spacing:2px;
display:inline-block;
text-align:center;
text-transform:uppercase;
width:70px;
background:#7366FF;
color:#FFFFFF;
margin-left: 5px;
margin-right: 5px;
-webkit-transition:2s;
}
.nav:hover,a.nav:hover{
letter-spacing:4px;
box-shadow:inset -50px -40px 0px #FFFFFF inset 50px 40px 0px #EAA3FF;
-webkit-transition:3s;
color:#FFFFFF
}
</style><br /><center><br /><a class="nav" href="LINK BLOG UTAMA">HOME</a> <a class="nav" href="LINK PAGE PERTAMA">TAJUK PAGE </a> <a class="nav" href="LINK PAGE KEDUA">TAJUK PAGE</a></center>

Copykan code ni dan paste dekat ruangan :

TEKAN pula pada tab HTML/Java Script . Kemudian tekan betuk (+) tu...

View dulu. dann kalau jadi. siapp🌷


p/s: kalau korang nak tengok tutorials macam mana nak buuat menu tab sendiri korang blh refers tutorial lyssa faizureen ni. lisa malas nak buat. tekan SINI. 

5 comments:

  1. thanksss bg tuto nih.. tp sis still tak paham.. oh no no.. hahaha.. asal page akak mcm lain nih? err

    ReplyDelete
  2. yg show pages as tu nape tempat akak xde pon... hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. ermm. lisa rasa sebab blog sekarang dah update new version. yang ni time 5 tahun yang lalu😂 nanti lisa bagi link tutorial yang baru.

      Delete
    2. tq tq.. aku actually dah try buat guna tutorial yg lyssa tu.. tapi tak jd la dik.. nnt la try lg.. btw thanks syg !

      Delete
  3. btw terharu tgk awk buatkan tuto utk tlg cikyan.. hiii, thanks alotss diks !

    ReplyDelete

Awak, awak. Dah baca tu, rajinkan tangan untuk drop comment ea. hehe. Metaceh sayang but, no harsh word okey. :)