HOME STUFF WHOM?TEMPAHAN Giveaways

Delete/ buang shadow pada gambar *simple template



Hye you all :)


Punyalah bapak panjang tajuk entry Lisa kali ni. Tutorial ni, mungkin ramai yang tahu. But, pada newbies yang dekat luar sana, (ceh! dia pon sama juga) mungkin masih ada yang tercari-cari. Sebenarnya, tadi Lisa masuk satu blog. Tapi, tak boleh lah bagitahu siapa. Nanti menjatuhkan 'arwah' dia pulak. Hehehe. Semua gambar yang dia attach tu ada shadow hitam keliling gambar. So, dah mencacatkan entry disitu. O_o

Tahu tak shadow keliling gambar tu? Ni hah, lihat dekat bawah ni.


See? Buruk lah ada shadow tu. Boleh mencacatkan blog korang tau.( Eh? Ada kena mengena ke? ) Apa kata kita buang? Nak belajar tak? Kalau nak, teruskan baca hingga ke bawah. Sebelum tu, back up dulu template ok dear. :)

1. Log in dashboard --> Template --> Edit HTML 

2. Tekan CTRL+F serentak / F3 search kod ni
-moz-box-shadow: 1px 1px 5px rgba (0, 0, .1) ;
3.  Dah jumpa? okey, delete semua anak kod tu dengan kod tu sekali. Tak faham? tengok gambar bawah ni.




4. Lepas delete, search kod ni pula. 

border: 1px solid $ (image.border.colour) ;

  • Tukarkan yang Lisa warnakan merah tu kepada 0

5. Dah siap, preview dulu. Kalau tak ada error, terus save. 

Till then, ciou dulu
Assalamualikum :)




No comments:

Post a Comment

Awak, awak. Dah baca tu, rajinkan tangan untuk drop comment ea. hehe. Metaceh sayang but, no harsh word okey. :)