HOME STUFF Giveaways

Print Screen * 2 simple ways


Salam 1 Malysia semua.
Hari ni, Lisa nak buat satu tuto. Em, mungkin sesuai untuk newbies. Ada dua cara nak print screen dengan mudah. Satu, guna photoscape. Dua, hanya menggunakan keyboard. So, let's start: 

1.First way (Photoscape)

  1. First, korang buka dulu photoscape korang. Lepas keluar, korang tekan dekat button yang Lisa bulatkan  macam dalam gambar dekat atas. 
  2. Nanti, akan ada sesuatu yang pop out nanti. Rupanya macam gambar dekat bawah. Nilah yang korang nak guna untuk print screen. Korang tekan jer button yang mana-mana pun, sebab nanti, semuanya boleh digunakan. Faham tak? 
Ni yang First way tau

 2. Second way (Keyboard)

Bagi yang tak ada photoscape. Korang boleh guna keyboard korang. Ni cara yang paling simple tau. Lisa pun guna cara ni *malas nak buka photoscape. 

CTRL+ALT+PRTSCN ( yang dibulatkan tu, button 'PRTSCN')


  1. Firts, buka Paint dulu.
  2. Kemudian, Tekan button 'CTRL+ALT+PRNSCN'
  3. Tekan serentak tau. Then, pergi dekat paint. Paste dekat situ. 
  4. Siap. 


So, that all for today. Kalau menjadi, komen ya. Kalau tak jadi komen juga. Insyaallah, Lisa akan tolong. Assalamualaikum.

No comments:

Post a Comment

Awak, awak. Dah baca tu, rajinkan tangan untuk drop comment ea. hehe. Metaceh sayang but, no harsh word okey. :)