HOME STUFF WHOM?TEMPAHAN Giveaways

Tuto: letak scroll bar untuk blog archive



 


Aloha amigossssss. =D

天后☆彡 | via Tumblr
                                 
Hai korang. fuhh lamakk. lama giler Lisat tak updated kan? Haha. Tetiba rajin diriku yang pendek ni nak buat tuto lepas bangun tidur. XD Iyelah, semalam Lisa blogwalking ler. Hehe. baru tahu banyak sangat blog-blog yang cun melucunn habis. Tapi, banyak jugak yang kureng sikit. Tapi takpe, Lisa nak tolong k? *ceh, bajet macam blog cute sangat* 

Kk. Stop right there young priss. ko melalut banyak sangat. Sorry ye. Today Lisa nak ajar yang simple ni. Maybe ramai dah yang tahu. But, Lisa nak ajar jugak sebab ramai lagi yang tak letak mende alah ni. Iyelah, kalau blog archive kita panjang sangat, menyemak jugak kan?? hihihi. So, lets start. ^^

1.Buka dashboard -> Template -> Edit html (sebelum tu backup template dulu k)
2. Ctrl+F. search code ni. 
<div id='ArchiveList'>  
                    atau 
  <div expr:class='data:blog.languageDirection' id='ArchiveList'>

3. Dah jumpa? Good. Now, tengok elok-elok. Korang akan jumpa code ni <div class='widget-content'> sebelum/ di atas code yang korang search tadi tu. 

4. Sampai sini, korang faham tak? Kalau faham, kita teruskan. Gantikan code <div class='widget-content'> tu dengan code yang dekat bawah ni. 

<div class='widget-content' style='overflow:auto; height:200px'> 
5. Kalau tak faham, tengok gambar dekat bawah. 


creadit to : him                                            

6. Preview. Kalau takde error, terus save. 

7. Done!

-Nota Priss-
green: 
tukarkan kepada height yang korang nak.
yeah.. siap pun. jadik tak? jadik tak? Kalau jadi, tepuk tangan sikit. Hihi. Kalau tak jadi comment k. Insyallah Lisa tolong. Kalau jadi jugak, please comment. Comment je, tak yah creadit pun. boleh kan? :D 


Till then, xoxo
Assalamualaikum :)

No comments:

Post a Comment

Awak, awak. Dah baca tu, rajinkan tangan untuk drop comment ea. hehe. Metaceh sayang but, no harsh word okey. :)