HOME STUFF Giveaways

Hijab is my crown




Salam ukhuwah you guys~



Alkisah nya begini, ada satu hamba Allah ni tanya Lisa, macam mana Lisa boleh transform (bukan transformers okey -,-) diri Lisa 360 darjah. Haha. And me just like errrrrrrr...... 


Hahaha, its not me that change my life. It's Allah. Insyallah, hari ni, Lisa nak cerita macam mana Lisa terbuka nak pakai jilbab labuh ni. Cerita dier macam ni.....


Dulu kan, Lisa ni Jahililiyah sangat. Boleh dikatakan, hampir semua fashion tudung Lisa nak ikut (kecuali gaya turban tu). Nak dijadikan cerita, mase raya tahun lepas (2013), masa tu Lisa tengah shopping sakan nak pilih tudung. 

Then, adalah satu budak ni dalam lingkungan darjah 3 atau 4 yang lalu tepi Lisa. Muka budak tu putih bersih je. And, you know what, budak tu cakap dekat mama dier like this :

Ummi, adik tak nak tudung tu, nak bidang 55. (mase tu, bidang tu bagi Lisa tersangat lah besar)

And, ayat tu bagi Lisa kejutan yang besar yang like dabommmmmmmmmmmmm!!!

Since that incident, Lisa tanamkan azam dalam diri nak berubah. I try to labuhkan tudung Lisa yang cinonet tu. Dan, sejak masuk IMTIAZ ni, segalanya berubah. Now, I wear Jilbab. Caya tak?? Hehe


Some people ask me. Why should I wear jilbab. And, I reply, Hijab shows our personality, And Jilbab is my crown. Kita boleh je pakai tudung macam mana pun, asalkan mengikut syariat dan labuh daripada dada. Ada je yang tanya Lisa :

Caliph : Tak panas ke pakai Jilbab besar pastu tertutup.( sekarang kan cuaca panas)

Lisa    : Tak pun, tahu tak? NERAKA tu lebih PANAS tau.


And now, Lisa rasa tenang sangat bila pakai Jilbab labuh .Rasa macam selamat je. Hehe. Who said yang pakai jilbab labuh tak boleh ikut fashion? Boleh je ok. But if me, I just prefer to wear plain  and wide jilbab. Tu bagi Lisa lah, kalau korang mesti lain. Kan semua ada citarasa masing-masing.   

But, satu je Lisa nak tekan kan. Hijab is not your replacement for your hair style okeh. We wear hijab the main reason is to cover our aurat from to be seen by strangers. 

Korang boleh je pakai apa- apa pun dekat kepala tu asalkan tutup aurat dan mengikut syariat sebab Allah dah bagitau : Hendaklah perempuan- perempuan itu melabukan kain di atas kepala (jalabi or Jilbab)  hingga ke bawah dada mereka. 


Maknanya kat sini, korang sume boleh pakai what type of hijab asal mengikut syariat hatta korang ambik baldi then tebuk lubang untuk mata pun boleh tau. (Lisa penah try muehehe) 


And the most important thing is, sebelum korang mula buat sesuatu atau pun korang nak berhijrah. Lisa sarankan, korang betulkan dulu niat tu. Korang niat yang korang nak berubah untuk dapatkan keredhaan Allha Okey dear?? Hope korang boleh terima apa yang Lisa pot pet pot pet tu. 

Till then, xoxo
Assalamualaikum :)

2 comments:

  1. Nice sharing lisa. akak pun, one fine day nak berhijab dan tutup aurat sepenuhnya. Bukanlah sekarang tak tutup aurat, tapi masih banyk perlu diperbaiki. Thanks atas peringatan ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah and aminn.. semoge dipermudahkan oleh-NYA. Lisa pun tak sempurna lagi, iman pun tak kuat lagi. lagipun, kita kan kene saling mengingati kan akak :)

      Delete

Awak, awak. Dah baca tu, rajinkan tangan untuk drop comment ea. hehe. Metaceh sayang but, no harsh word okey. :)